Deltebre aprova sortir del COPATE en el servei de brossa

EL NEGOCI DE LA BROSSA FA PUDOR: PDECAT, COMPROMÍS D’ESQUERRES, ERC I PP APROVEN QUE DELTEBRE SURTI DEL COPATE PER A LA RECOLLIDA DE LA BROSSA I QUE EL SERVEI ES PRIVATITZI DIRECTAMENT DES DE L’AJUNTAMENT

En el Ple Municipal Ordinari d’ahir 14 de març, la CUP Deltebre va votar en contra a la proposta de revocació parcial de la delegació de competències de gestió de residus a favor del Consell Comarcal del Baix Ebre i de la privatització directa del servei des de l’Ajuntament. Malgrat això, tota la resta de forces polítiques del Consistori van votar-hi a favor.

Davant d’aquest fet, la CUP lamenta que Deltebre faci un pas enrere cap a un servei completament públic de gestió de la brossa i vol manifestar que:

  1. El negoci de la brossa fa pudor.
  2. Aquesta proposta té una clara intencionalitat política en contra dels interessos generals de la població, ja que abans, quan l’actual alcalde de Deltebre era el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, i CiU hi manava, el COPATE era la millor solució i, ara que no manen se’n volen sortir. Actuar amb intencionalitat política en un tema tan important, sempre va en detriment del benefici de la població. Així, la CUP Deltebre vol recordar declaracions de l’actual alcalde Lluís Soler, el 2014, quan deia que «el COPATE no és un projecte polític sinó un projecte de gestió del territori que té la finalitat, en primer lloc, d’aprofitar economies d’escala per reduir costos econòmics als consells comarcals i ajuntaments i, de manera indirecta, als ciutadans. I, en segon lloc, caminar en la línia de la eficiència dissolent estructures administratives prescindible".
  3. El Consorci de Polítiques Ambientals a les Terres de l’Ebre, COPATE, és una aposta de territori i, Deltebre, com a segona població en nombre d’habitants del Baix Ebre, hi ha de ser present.
  4. El COPATE disposa de tècnics que controlen l’empresa que executa el servei de la brossa, fiscalitzant-la i vetllant per tal que compleixin el contracte del servei. Quina capacitat té l’Ajuntament de Deltebre per assegurar el control sobre l’empresa que presti el servei?
  5. Justificar aquesta decisió per un estalvi de costos econòmics per a la població de Deltebre és una lectura simplista i a curt termini basada en una possible adjudicació del servei en la que no se sap si alguna empresa estarà disposada a participar-hi. Allò que realment milloraria el servei i faria estalviar diners als habitants de Deltebre seria assolir una gestió completament pública de la brossa.
  6. Mancomunar serveis entre pobles sempre és més eficaç que individualitzar-los i és el camí per tal d’aconseguir una gestió pública directa de tot el servei, amb els seus recursos i personal. Això vol dir contractar directament les treballadores i no cedir el servei a una empresa privada.
  7. Cal treballar per assolir que el servei de brossa sigui 100% públic, per tal de:
    • Assegurar tenir un control de la brossa
    • Que les treballadores tinguin millors condicions laborals
    • Estalvi econòmic ja que la gestió directa no paga IVA, no té benefici empresarial
    • No finançar amb diner públic les empreses de la màfia de l’IBEX 35 empreses que tributen en paradisos fiscals(FCC, FERROVIAL, ACCIONA, ACS...).

Per tot això, la CUP Deltebre considera que sortir del COPATE per privatitzar el servei directament per part de l’Ajuntament de Deltebre és un gran pas enrere cap a l’assoliment de la gestió pública directa de la recollida de la brossa als municipis i, en definitiva, un pas enrere cap a un servei més econòmic i de més qualitat