Es necessari el fraking?

Així doncs, quan parlem del fraking i dels seus possibles riscos d’afectació sobre el medi ambient sovint sembla que oblidem que l’extracció convencional també comporta riscos mediambientals, i no nomes la simple extracció, com lamentablement les noticies ens recorden cada cert temps, el transport d'hidrocarburs es una font mes o menys constant de catàstrofes ambientals.  És només fins a cert punt doncs, que podem privilegiar una forma d’extracció sobre una altra amb criteris d’afectació ambiental.

Per tant la qüestió podria ser, mes que intentar evitar el fraking per motius mediambientals sense fer esment a l’extracció convencional, intentar evitar els dos mètodes el màxim possible ja que ambdós presenten riscos. Llavors, un cop ens plantegem això, arribem al nucli de la qüestió, que no es altra que el model energètic que volem.

 Perquè el fraking es presenta com una alternativa viable tot i les dificultats tècniques i els riscos ambientals? Doncs perquè el nostre model energètic es el d’espoliar els recursos del planeta, es el del creixement continu i exponencial del consum energètic i es el que requereix de totes les fonts energètiques possibles.

Tenim alternativa a aquest model i a la dependència del fraking i de l’extracció convencional? En tenim, el decreixement del consum energètic, que a mes a mes, en vista del peak oil i de la certesa de que els recursos fòssils del planeta són limitats, també els que ens pugui brindar el fraking, es l’opció mes racional. Partint des d'un consum propi mes racional, vigilant els nostres diners i els nostres recursos comuns i exigint a les nostres administracions la mateixa preocupació sobre el consum energètic públic. Prioritzant les opcions de baix consum i mes respectuoses amb el medi ambient i reclamant la investigació i la potenciació de les fonts d'energia renovables, evitarem haver ni tan sols de plantejar-nos opcions agressives amb el medi ambient com el fraking.

A més a més, a les nostres terres no podem oblidar la nostra pròpia situació de centre productor d’energia i de com aquest fet no ens ha reportat cap tipus de benefici ressenyable, és més, hi ha opinions formades que diuen que ens ha perjudicat. Així doncs, i atenent a que el produir energia per a exportar no ens beneficia, el que hem d’exigir és el canvi de model energètic, a nivell territorial això seria centres productors propers als centres consumidors i no saturar zones d’alt valor paisatgístic i ecològic per a crear una energia que és consumirà a centenars de km de distància. Amb un consum energètic més baix i racional serà molt més fàcil planificar una xarxa de centres de producció d’energia renovable diversificats i propers als centres de consum.