Mercadé no dóna resposta i es reafirma en el Consorci encobert
El gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona del Servei Català de Salut, Josep Mercadé, ha respost per escrit les preguntes que diferents organitzacions polítiques, sindicals i d’usuaris i usuàries de la sanitat pública van plantejar-li el passat 20 de novembre en relació als Plans Funcions, que consideren que és un Consorci encobert per fusionar el sector sanitari públic i el privat. La resposta epistolar de Mercadé reafirma literalment la tesi del Consorci.
Les organitzacions que van entrevistar-se el passat 20 de novembre amb el gerent del CATSalut al Camp de Tarragona, Josep Mercadé, entre les quals hi estava la CUP Ebre, consideren que “la resposta rebuda per escrit deixa molts interrogants sense respondre, però confirma totalment la tesi que darrere dels plans funcionals s’hi amaga la creació d’un Consorci Sanitari a l’estil del que volen imposar a Ponent i Pirineus”, ha afirmat Conchi de Tera, delegada sindical de CGT a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.
De Tera, destaca que “tot i que la carta no té el mateix contingut que el que ens va transmetre verbalment Mercadé en la reunió que vam realitzar el passat 20 de novembre, posa al descobert l’estratègia encoberta de l’ICS, GIPSS i la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla”.
Mercadé afirma a la carta que “la integració de serveis assistencials és una eina molt potent per tal d’aprofitar al màxim els recursos de què disposem” i cita un informe de l’Organització Mundial de la Salut en aquest sentit. Tanmateix, de Tera, cita l’informe de la Comissió Europea que va diametralment en contra d’aquest posicionament i denuncia que els processos de privatització de la sanitat a la Unió Europea han suposat un sobrecost a les finances públiques... (http://www.casmadrid.org/docStatic/UE_INFORME_2014_MODELOS_PPP_PFI.pdf)
Mercadé també afirma que els coordinadors dels plans funcionals “assumeixen les seves funcions sense cap mena de remuneració addicional”. De Tera considera que “això és una fal·làcia, ja que si no cobren i dediquen més hores per realitzar una feina extra, hauran de deixar de fer d’altres tasques a l’empresa per la qual està contractada per poder dedicar-se a l’activitat conjunta”, el que podria suposar prestamisme laboral.
Per la seva banda, David Vidal regidor de l’Ajuntament de Reus per la CUP, també denuncia que Mercadé no respon a la pregunta de l’afectació dels plans funcionals a la resta de comarques més enllà del Tarragonès i el Baix Penedès, “quan verbalment ens va confirmar que l’afectació dels plans funcionals podria arribar a totes les comarques a través de GIPSS i l’ICS de la província”. Aquest fet, considera que “és especialment greu perquè obriria la porta a que agents privats operessin a les comarques on només operen empreses o institucions públiques”.
Vidal també denuncia que Mercadé tampoc dóna resposta, quan li pregunten sobre els estudis realitzats pels tres prestadors de serveis sanitaris que signen el conveni, que confirmin que treballar conjuntament podria optimitzar els recursos, ni tampoc dóna resposta quan es pregunta pels informes jurídics que justifiquin la creació d’aquest nou ens o la creació d’un Consell Rector per “regir un òrgan –consorci- que suposadament no existeix oficialment”.
Així doncs, la resposta de Mercadé “ens reafirma en la nostra denúncia de creació d’un Consorci Sanitari i de privatització de la sanitat, que té amb Santa Tecla els seus principals beneficiaris”.
CUP Terres de l'Ebre
4 de desembre de 2014