LA CUP PORTARÀ AL PARLAMENT LA DISSOLUCIÓ PROGRESSIVA DEL CONSORCI D’AIGÜES DE TARRAGONA (CAT)
En una roda de premsa davant del CAT a l’Ampolla, l’organització s’ha compromés a treballar per la dissolució progresiva d’aquest organisme i acabar amb el transvasament a Tarragona.
Júlia Urgell, cap de llista ebrenca, ha recordat que la CUP s’oposa a tots els transvasaments, “siguen de l’Ebre, del Siurana o del Ter”. Urgell ha assenyalat l’espoli que suposa per al territori el transvasament a Tarragona i ha afirmat que “una bona part de la riquesa i de la població de les Terres de l’Ebre, marxen en direcció nord, en paral·lel a les canonades del CAT.” Un exemple d’això, ha explicat, és que en 30 anys l’evolució de les Terres de l’Ebre i del Camp han estat diametralment oposats “gràcies a l’aigua de l’Ebre”. L’ebrenca també ha aprofitat per denunciar que des del 2018 una persona de Terres de l’Ebre presideixi el CAT. “És una vergonya que una persona del territori siga la responsable de presidir un organisme que ens espolia un dels recursos més vitals per al territori. JxCat i el PDECat haurien de donar explicacions d’este doble raser en vers el territori” ha exposat.
Per la seva banda, Edgar Fernàdez, número 2 per Tarragona, també ha denunciat l’opacitat del CAT i ha recordat que l'organització va sol·licitar al consorci saber uina retribució rebia l'alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé quan presidia l'organisme, “i tot i la resolució del GAIP exigint al CAT que ens facilites aquesta informació, aquest es va negar i va recórrer la decisió via contenciós administratiu.”
Fernàndez ha volgut deixar palés en la seva intervenció que “acabar amb el CAT no és un enfrontament entre territoris ni entre la població. És acabar amb un espoli històric, com ho és també el Siurana.” Fernàndez ha explicat diverses mesures que es podrien començar a implementar per dissoldre el CAT a mig termini i així tancar la porta a nous transvasaments cap al nord, com recuperar els aqüífers i els seus pous d’aigua, millorar les xarxes de distribució d’aigua, millorar la recollida d’aigua de pluvials, fer plans d’eficiència de consum d’aigua en la indústria, etc.
Els cupaires s’han compromés a portar al Parlament un acord de dissolució progressiva del CAT que acabe amb la proposta de derogar la llei 18/1981 que permet el transvasament al nord i donar total suport a la PDE, i a l’entitat Riu Siurana viu, en les reivindicacions de l’acabament dels transvasaments de la conca de l’Ebre. “Apostar per la dissolució del CAT”, ha dit Fernández, “és l’única manera de forçar a les institucions implicades a invertir els recursos econòmics necessaris per tal que el Camp de Tarragona deixi de dependre de l’aigua de l’Ebre.”
Finalment, Fernández ha acusat la resta de partits de no tenir el mateix discurs a Terres de l'Ebre que al Camp de Tarragona, i ha emplaçat a JuntsxCat, ERC i PeDCAT que aclareixin quins interessos acabaran defensant "si els de la Petroquímica i l'espoli o els de les Terres de l'Ebre".