Arcadi Oliveres desgrana les “perversitats” del capitalisme en un acte de la CUP a la Ràpita

Arcadi Oliveres va participar aquest passat dissabte, 22 de setembre, en una jornada sobre “Economia Social i Feminisme” que la nova formació polítca de la CUP a la Ràpita va organitzar a la plaça Vella “Alcalde Balada” del municipi rapitenc. En l’acte, hi van prendre part també les activistes feministes Carme Abril (que va fer una ponència sobre feminisme i política) i Assumpta Arasa, que va parlar sobre el col·lectiu feminista llibertari de les Terres de l’Ebre Llibertes, així com Eva Campomar, que hi va presentar el projecte Tataküa Coop, com a alternativa a l’educació infantil reglada.

El reconegut economista i activista pels drets humans Arcadi Oliveres va assegurar aquest passat dissabte en un acte de la CUP la Ràpita que “amb la despesa pública mundial destinada a injectar de liquiditat els bancs -un total de 4,6 bilions de dòlars-, s’hagués pogut eradicar la fam al món 92 vegades”, tot afegint que “la fam, l’accés a l’aigua, les malalties i la guerra” són els principals elements de desigualtat entre el Nord i el Sud. El doctor en Economia Aplicada de la UAB i expresident de Justícia i Pau va criticar durament un sistema capitalista “pervers” que provoca, per exemple, que una catalana gasti en un dia el mateix que 85 ciutadanes de Bolívia.

D’altra banda, Oliveres va defensar una futura República Catalana sense exèrcit i va criticar durament la despesa militar generada per Occident i el “negoci de la guerra”. “És escandalós que l’Estat espanyol es gasti 52 milions d’euros diaris preparant la guerra”, va subratllar, al mateix temps que recordava que “Espanya ocupa la posició sisena del rànquing mundial en exportació d’armes”, mentre que, paradoxalment, Àfrica “és el continent que concentra més guerres i no fabrica cap tipus d’armament”. Les conseqüències del capitalisme sobre la preservació del planeta tampoc es van escapar del crític discurs de l’economista. “Amb 50 anys, dels anys seixanta d’ençà, ens hem engolit el 70 per cent de les reserves de petroli acumulades durant milers d’anys, mentre que la cotització del panís per a la fabricació de biocombustible està matant de fam les poblacions autòctones de Mèxic”, destacava".

Arcadi Oliveres recordà que, segons Nacions Unides, el 1986 és va travessar la línia del no-retorn, ja que finsllavors tot allò que consumíem el planeta era capaç de reconstruir-ho al cap d’un any (excepte els recursos fòssils), però, des d’aquella data, “ja estem consumint a costa de les generacions futures”. “Si els 7 mil milions de persones que habiten la Terra consumissin el mateix que els 1.000 milions del Primer Món, es necessitarien quatre planetes més com el nostre”. Per revertir el desequilibri productiu propi del sistema capitalista que ha portat al col·lapse en què es troba el Planeta, Arcadi Oliveres va proposar com a solució el “decreixement material” , mentre que, en el cas concret de
Catalunya, va destacar que una veritable independència ha d’incloure també una sobirania damunt de les finances, una capacitat de control de les empreses transnacionals i un rebuig als models consumistes – del tot inviables en un planeta limitat -, entre d’altres. Així, es va postular a favor del cooperativisme com a possibles eines per a un canvi de model econòmic i per fer front a l’atur i la precarietat laboral.


Economia social i feminisme
Arcadi Oliveres, que porta uns quants anys denunciant que el capitalisme és irrefundable i que s’ha de destruir, va participar aquest passat dissabte, 22 de setembre, en una jornada sobre “Economia Social i Feminisme” que la nova formació polítca de la CUP a la Ràpita va organitzar a la plaça Vella “Alcalde Balada” del municipi rapitenc. En l’acte, hi van prendre part també les activistes feministes Carme Abril (que va fer una ponència sobre feminisme i política) i Assumpta Arasa, que va parlar sobre el col·lectiu feminista llibertari de les Terres de l’Ebre Llibertes, així com Eva Campomar, que hi va presentar el projecte Tataküa Coop, com a alternativa a l’educació infantil reglada.

Arcadi Oliveres: “amb la despesa pública mundial destinada a injectar de liquiditat els bancs -un total de 4,6 bilions de dòlars-, s’hagués pogut eradicar la fam al món 92 vegades”.

 

Per revertir el desequilibri productiu propi del sistema capitalista que ha portat al col·lapse en què es troba el Planeta, Arcadi Oliveres va proposar com a solució el “decreixement material”