INICI DE CAMPANYA PEL REFERÈNDUM CUP EBRE

La CUP Ebre, aquest dijous 27 de juliol, ha donat el tret de sortida a la campanya pel referèndum a Amposta. L’acte s’ha dut a terme a la plaça del Centre d’Art Lo Pati i ha comptat amb la presència del poeta lleidatà Jordi Prenafeta que ha recitat el poema «Ara és l’hora», la regidora de la CUP Deltebre Dayana Santiago, el regidor de la CUP Tortosa Xavi Rodríguez i la portaveu CUP Ebre Carme Abril

Carme Abril ha explicat els eixos de la campanya i el per què del lema, l’aforisme de Gramsci, «Sí, viure vol dir prendre partit», que situa la vida al centre de tot: «viure vol dir feina digna, prenem partit pels drets laborals. Viure vol dir tindre un sostre, prenem partit pel dret a l’habitatge. Viure vol dir aprendre, prenem partit per una educació pública de qualitat. Viure vol dir decidir-ho tot, prenem partit pel procés constituent. Viure vol dir igualtat de drets, prenem partit pel feminisme. Viure vol dir dret a la salut, prenem partit per una salut pública i universal. Viure vol dir acollir, prenem partit contra el racisme. Viure vol dir estimar la terra, prenem partir per una terra ecologista». Votar és llibertat  i és plantar cara a la demofòbia i a les elits, votar és en definitiva obrir les portes a la ruptura amb el règim del 78.

 

Dayana Santigo ha fet un parlament on situa el feminisme al centre de tot: «Ara, amb l’oportunitat de la construcció d'una nova República hem de canviar les regles del joc. No podem ser subjectes passives, hem de ser les protagonistes d'aquest trosset d'història on podem intervenir. El moviment feminista català és molt ric i fèrtil, podem introduir canvis culturals importants durant i en el procés constituent, podem convertir les rereguardes feministes de cada municipi en avantguarda posant la vida al centre de tot i que serveixi com a exemple que és possible per a altres llocs del món.» Ha acabat la seua intervenció recordant totes les dones que ens han precedit en la lluita feminista i amb la Divisa de Maria Mercè Marçal.

 

Xavi Rodríguez ha continuat amb un dels eixos de campanya que afecta d’una manera important les persones  terres de l’Ebre i d’arreu, la sanitat. «L’1 d’octubre és una oportunitat per garantir una salut pública i universal de qualitat, però també per repensar-la i dirigir-la cap al bé comú i deixar de seguir amb la mercantilització que fan les farmacèutiques amb la recerca i els medicaments». També ha parlat del procés constituent «L’1 d’octubre és una finestra oberta per transformar la societat i disputar l’hegemonia a la dreta. I la gent d’esquerres, Comuns, Podem, Iniciativa... ha de sumar-se a aquest procés per convertir-lo en crític i transformador.» Rodríguez ha lamentat que els partits d’esquerres no se sumen a l’oportunitat de canvi real que ofereix el referèndum.

 

Per acabar l’acte polític s’ha fet un acte simbòlic de votació, s’han dipositat en dues urnes lemes que representen les diferents lluites socials del territori, per indicar que votar significa molt més que independència, votar és llibertat i ruptura. Els lemes que s’han introduït a les urnes han sigut: «L’aigua no està en venda», «Autopistes lliures de peatges», «Defensem el nostre paisatge», «Sanitat pública i universal», «Feixisme mai més», Educació pública de qualitat», «Habitatge digne per a tothom», «Cap persona és il·legal», «Estima com vulgues», «Avortament lliure i gratuït», «Ens volem vives», «La terra per a qui la treballa», «La cultura no és un luxe».

 

Finalment les regidores han mostrat el lema «Andreu absolució» prenent partit solidaritzant-se amb les que lluiten!

 

L’acte ha conclòs amb l’actuació de la pallassa Pepa Plana, amb l’obra Suite, que ha despertat els somriures entre els assistents, perquè votar i defensar el referèndum amb dents i ungles també va d’això, de somriures.

 

"Votar és llibertat  i és plantar cara a la demofòbia i a les elits, votar és en definitiva obrir les portes a la ruptura amb el règim del 78."