LA CUP PORTA LA GESTIÓ DELS TRANSVASAMENTS DE L’EBRE AL PLE DE DEBAT DE POLÍTICA GENERAL DEL PARLAMENT DE CATALUNYA

La CUP, tant en l'àmbit territorial com en l'àmbit nacional, prioritza la defensa del Delta i proposa treballar de forma progressiva en la nova cultura de l'aigua. Amb una reunió mantinguda amb la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) posa damunt de la taula la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).

Vuit mesos després del temporal Glòria que va alertar de la situació d'emergència en què es troba el Delta i que va tornar a posar sobre la taula la necessitat i urgència de reconsiderar polítiques ambientals per preservar aquest espai natural únic al sud d'Europa, ens trobem, lluny d'això, davant d'un altre atac que condemna la seva supervivència. El que va ser un toc d'atenció pel que fa a quin és el futur del Delta si no es reverteixen les polítiques de gestió de l'aigua, no ha suposat un canvi de rumb en les polítiques plantejades pel govern Espanyol i Català. A l'agost, el Consell de Ministres autoritzava una nova transferència d'aigua, 4,99 hectòmetres cúbics d'aigua, a Cantàbria, i el govern català signava que l'aigua de l'Ebre es pugui transferir també a la Conca de Barberà per abastir nou municipis de la Baixa Segarra.

Dos plans als quals la CUP ens oposem, ja que han dinamitat la possibilitat de començar a implementar polítiques de gestió que respectin el cabal ecològic i permetin l'arribada d'aigua i sediments per mantenir la integritat física del Delta. Lamentem que vuit mesos després del temporal Glòria les promeses fetes al territori per part del govern espanyol i català hagin quedat en paper mullat.

 

Les mesures post-Glòria que s'han dut a terme, com la restauració del Trabucador i les dunes artificials fetes pel govern espanyol a la Bassa de l'Arena, es tracten de mesures que ens generen molts dubtes sobre l'efectivitat i sostenibilitat que poden tenir a mitjà i llarg termini. Estes mesures acaben malbaratant milions d'euros llançats al mar i no suposen les solucions estructurals que des de les entitats ambientalistes i de defensa del riu porten anys reclamant per revertir la regressió i subsidència del Delta. Hem d'apostar per l'aportació de sorra a través del riu de forma natural, cosa que implica un canvi en la manera de gestionar els embassaments i el respecte dels cabals ecològics. En el seu moment ja vam expressar les nostres reticències vers la Taula de consens, on no estan representats els col·lectius ecologistes, i el Pla Delta, en ser un pla que no aborda l'arrel real del problema i prioritza les mesures a curt termini.

 

Per altra banda, creiem que ja és hora de treballar per la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Hi ha hagut 30 anys perquè els municipis i empreses receptores d'aigua hagin creat les seves infraestructures per autoabastir-se i deixar de dependre de l'aigua de l'Ebre. Des de la CUP exigim al CAT la redacció d'un pla de retorn de cabals que acabi amb el mini transvasament de l'Ebre a Tarragona i que treballi en la planificació de canvis en la captació, com la dessalació o la reutilització d'aigua regenerada. A més, volem assenyalar l'opacitat d'aquesta institució que ha acabat convertint-se en agència de col·locació de polítics ebrencs i que es nega a fer públiques les retribucions dels seus membres. Recordem que la CUP va sol·licitar al CAT saber quina retribució rebia l'alcaldessa de Tortosa Meritxell Roigé quan presidia l'organisme, i tot i la resolució del GAIP (Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la informació Pública de la Generalitat) exigint al CAT que ens facilites aquesta informació, aquest es va negar i va recórrer la decisió via contenciós administratiu. Com ja vam dir en el seu moment, solament entenem la presència de polítics ebrencs en aquest organisme si és per derogar la concessió de 4m2/s, desmantellar la infraestructura i dissoldre el mateix organisme.

 

Finalment, volem evidenciar que governi qui governi a l’Estat Espanyol, es continuen implementant les mateixes polítiques d’expoli que condemnen el Delta i la vida de les persones que l’habiten a la seva desaparició. El govern “més progressista de la història” aprova un transvasament a Cantàbria, abans fins i tot de tenir elaborat el pla per a la protecció del Delta. Un pla en el qual no tenim cap confiança, que s'està redactant d’esquenes al territori i que com apunta la PDE pot acabar sent moneda de canvi en les negociacions pel nou Pla Hidrològic a final d’any, un nou pla que es preveu que augmenti les dotacions de reg, la creació de nous embassaments o l’autorització de minitransvasaments com el de Santander.

 

Per altra banda, volem denunciar el cinisme i hipocresia del Govern Català, que en visites a Terres de l’Ebre han expressat que la problemàtica de regressió del Delta es tractava d’un tema “prioritari de país”, mentre es signa un acord entre el Consorci d’Aigües de Tarragona, el Govern de la Generalitat, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i la Diputació de Tarragona per abastir a nou municipis de la Conca de Barberà. Un pla al qual s’oposa la plataforma local d’aquesta comarca Volem Aigua Potable, que considera que la solució, més que portar aigua de l’Ebre, seria aprofitar el volum d’aigua del subsòl i instal·lar plantes potabilitzadores gestionades municipalment.

 

En aquest sentit, la CUP anunciem que portarem la problemàtica de l’Ebre al debat de política general d’aquesta setmana.

 

Països Catalans, Terres de l’Ebre 14 de setembre de 2020

...creiem que ja és hora de treballar per la dissolució del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). Hi ha hagut 30 anys perquè els municipis i empreses receptores d'aigua hagin creat les seves infraestructures per autoabastir-se i deixar de dependre de l'aigua de l'Ebre. Des de la CUP exigim al CAT la redacció d'un pla de retorn de cabals que acabi amb el mini transvasament de l'Ebre a Tarragona i que treballi en la planificació de canvis en la captació, com la dessalació o la reutilització d'aigua regenerada.